Puolessa välissä

Puoliväli

Kauden 2018 sarjapelit ovat puolessa. On jonkinlaisen yhteenvedon aika kevätkierroksesta.

Pelejä kevät kierroksella 11 kpl, joista yksi voitto, peräti viisi tasapeliä ja viiden ottelun päättyessä tappioon. Voittoa yritettiin, mutta voitto ja täydet kolme pistettä antoi odottaa aina kevät kierroksen viimeisen peliin asti, jossa Virky taipui paikallispelissä lukemin 1-3.

Luonnollisesti kevätkierroksella hävitty peli/pelit oli henkisesti haastavia, kun kovasta yrityksestä huolimatta palkintona viidestä pelistä oli nolla pistettä. Joku itseäni viisaampi on maininnut, että tappioista oppii enemmän kuin voitosta. uskotaan tätä.

Valmentajana luotan työntekoon ja ainoastaan omaan tekemiseemme voimme vaikuttaa. Pelaajat ovat tehneet harjoituksesta toiseen hienosti hommia. Tähän varmasti vaikuttaa, että pelaajat ovat fiksuja ja näkevät myös tuloksen (tappion) taakse.

Joukkue on luottanut ja uskonut, että yhdessä tehty työ näkyy jossain vaiheessa ja kolme viimeisintä kevät kierroksen peliä on antanut merkkejä paremmasta. Kenttätasapainon ja rakenteen osalta joukkueen peli alkaa olla tasoltaan sellaista, joka mahdollistaa ottelujen voittamisen. Pelin avaaminen ja rakentelu vaihe alkaa pikkuhiljaa löytää uomansa, joka mahdollistaa harjoittelun painopisteen siirtämisen hyökkäyskolmannekselle. Jatketaan vaan nöyrästi työntekoa.

Pepon edustuksen pelaajat, jotka ovat osallistuneet joukkueen peleihin saadakseen peliaikaa ovat tuoneet esimerkillisen lisän joukkueen tekemiseen. Luonnollisesti yhteiset harjoitukset ja niistä saadut kokemukset ovat jääneet vähäisiksi. Mutta pelithän ovat parhaita treenejä ja pikkuhiljaa alkaa yhteisiä askelmerkkejäkin löytyä.

Joukkue on säästynyt toistaiseksi loukkaantumisilta. Tämä on ensiarvoisen tärkeää ja olemmekin pyrkineet painottamaan kehonhuollon merkitystä ja rytmittämään harjoittelua.

Nyt joukkue viettää lyhyen tauon, jonka jälkeen joukkue jatkaa suunnitelman mukaan syksyn peleihin.

Syyskierroksen 1. kotipeli keskiviikkona 25.7 klo 19:00 Sammonlahdessa.

-JaMi-

STPS tyrkytti pisteitä, mutta vain yksi saaliiksi

Viime keskiviikon ottelu vaikutti ennakkoon hankalalta. STPS oli kärsinyt ainoat pistemenetyksensä sarjajohtaja Susille. Ottelun alku antoi kuitenkin toivoa, kun savolaisten maalivahti syöttää suoraan Tiaisen lapaan ja Toni kiittää sijoittamalla pallon verkkoon pelin ensimmäisellä minuutilla. STPS kuitenkin ryhdistäytyy ja alkaa vyöryttää peliään LJK:n päätyyn. Maltillinen pelin rakentelu tuottaa tulosta, kun STPS-kärki jää seuraamatta topparien selän taakse kimmonneessa pallossa ja peli tasoihin 1-1 ennen 10 minuutin peliä. STPS jatkaa vahvaa pallonhallintaa ja pyrkii paineistamaan voimakkaasti LJK:n pelinavausta. Pelinavaus ja puolustus on riittävää tasoa, eikä STPS pääse rokottamaan muutamasta paikastaan huolimatta. Juuri ennen taukovihellystä STPS-maalivahti tulee alueeltaan vastaan puolustuksen selustaan singottua palloa. Pallo pomppaa maalivahdin ennakoimaa korkeammalle, eikä yletä päällään katkaisemaan, vaan reaktiomaisesti nostaa kätensä palloon. Seurauksena ulosajo ja vieraat jatkavat peliään miehen vajaalla.  Ensimmäisen puolikkaan loppuhetkillä ei kuitenkaan saada rokotettua vastustajaa.

Tauko tulee hyvään saumaan vieraille, jotka pääsevät juonimaan uusia kuvioita toiselle puoliskolle. STPS pystyy yhä pitämään palloa, mutta aggressiivinen paineistaminen LJK:n pelinavaukseen jää. LJK pääsee pelin edetessä yhä parempiin maalintekopaikkoihin, mutta viimeinen terävyys maalintekohetkillä uupuu. Vaihdot tuovat hiukan piristystä LJK:n pelaamiseen lopussa, jolloin maalipaikkoja tulee useampia. STPS kuitenkin kestää ja saa pitemmillä syötöillään ja erikoistilanteillaan omiakin maalintekopaikkoja. Lopputulema kuitenkin 1-1 ja pisteet jakoon.

Kolmea pistettä ja avausvoittoa tarjottiin. Voittamisen kokemus kuitenkin puuttuu, joten kauden avausvoittoa joudutaan hakemaan ensi viikolla Karhulasta.

Ottelupöytäkirja

Nurmiavauksessa ketsuppipullon korkkiin jäi vielä tukos

Keskiviikkona Sammonlahden nurmiavauksessa miteltiin tärkeistä pisteistä vierasjoukkue Haminan Pallokissojen kanssa. LJK:n kausi on lähtenyt yskähdellen käyntiin, mutta lähes vastaava tilanne oli vierasjoukkueellakin. Molemmilla joukkueilla kasassa neljästä pelistä ainoastaan yksi piste, ja vierailla yhden vähemmän päästetyn maalin turvin parempi maalisuhde 4-16.

Kotijoukkue aloittaa kelvollisesti ottelun ja rakentaa välillä peliä varsin kelvollisella tavalla. Toppariksi otteluun saatu Niko Pyyhtiä tuo kaivattua johtajuutta ja varmuutta takalinjoille. Haminalaisten paineistus saadaan purettua ja hyökkäyksiin päästää  oikealta sekä vasemmalta laidalta. Kelpo ottelun pelannut Elmo Aavela pääseekin painopisteen vaihdon myötä irti vasemmalla laidalla. Murtautuminen pallon kanssa maalisektorille ja vasemmalla jalalla pallo tarkasti  kotiyleisöllekin tutun HaPK-vahti Pienmunteen. 21min ja tilanne 1-0.

Ottelu pysyy LJK:n komennossa, mutta harhasyötöistä ja pallonmenetyksistä vieraatkin saavat pari vaaran paikkaa. Haminalaiset saavat 26min kohdalla lahjan, kun LJK alakerrasta peliä rakenellessaan palauttaa keskikentältä pallon topparien välistä maalivahtia kohti ja HaPK-kärki Tamminen pääsee nokikkain LJK-maalivahti Autiomäen kanssa. Tammiselta varma sijoitus ja tilanne tasan 1-1.

LJK ei tästä kuitenkaan lamaannu, vaan peliä pyöritetään keskustan Voutilaisen kautta laitoihin HaPK-puolustuksen selustaan. Selustaan päästään jälleen 34min kohdalla ja pallo päästään pelaamaan boksissa takatolpalle kirmanneelle Tieliselle, joka liukuu vahavasti tilanteeseen, lyöden taululle lukemiksi 2-1.

Ottelu jatkuu melko tasaväkisenä tauon yli, molempien saaden omat tilaisuutensa muuttaa lukemia. LJK aiheuttaa ehkä muutaman kerran useammin vaaran hetkiä HaPK-ryhmälle kuin toisinpäin, joka näkyy varoitustilastoissakin. HaPK saa lisää pontta hyökkäyksiinsä vaihtojen myötä ja kentälle tullut HaPK-ikoni Caner Mula aiheuttaakin välittömästi kentälle tultuaan ongelmia LJK-puolustukselle. Miestä ei saada kuriin kolmenkaan pelaajan turvin, joten Mula rymistelee tasoituksen kun peliä on pelattu 77min.

Lopussa LJK yrittää vimmatusti ja pienellä riskilläkin johtomaalia, mutta HaPK kestää, ja kuin irvaillakseen tutuilleen Pienmunne poimii viime minuuteilla Tiaisen vapaasta paikasta laukauseman sijoitusyrityksen. Helpotusta ei suotu kummallekaan tällä kertaa pisteiden mennessä jakoon. LJK:n ketsuppipullo jää vielä vaille purkaustaan, kun valmius voittamiseen hakee täyttä voimaansa.

Ottelupöytäkirja

Kuvia ottelusta:

Ruohoa näkyvissä

Lumet on sulaneet ja jalkapallolaitumet alkavat vihertää lämmön ja valon myötä. Riippumatta siitä, onko kyseessä uuden termin mukainen jalkapallonurmi, vai ainoa oikea nurmi jalkapallon pelaamiseen, voi sen jo aistia. Se kiimainen, ruohon hajuinen, ja kaiken ulkopuolelle jättävä olotila, kun sarjapisteitä tarjoava pallo potkaistaan liikkeelle. 

Kaikki jo viime vuoden puolella alkanut, välillä uuvuttavalta tuntunut työ niin kentällä kuin sen laidalla, on tähdännyt tästä hetkestä alkavaan viiden kuukauden nautintoon. Tarjolla on kaikkiaan 22 ottelua, joista aina maukkaita paikallisvääntöjä 6kpl,  Imatran ajo mukaan laskettuna.

Pettymyksiä ja onnistumisen huumaa on tarjolla, kaikille leikkiin ryhtyville. Tietoisena pelin hengestä, on ehkä hienointa se kun ei tiedä millä tavalla peli kutakin kohtelee.

Kiima sen kuin yltyy, joten päästetään karja laitumelle! Ensin tosin sille keinotekoiselle…

Huomenna Sammonlahden keinolaitumella 14.00 alkaen.  Lappee JK – Union Plaani

– Manageri

Pari harjoitusta vielä

Eilen illalla väännettiin paikallista Virkyä vastaan Amiksen lämmössä. Kevät näyttää merkkejä läsnäolostaan, samalla kun LJK:n pelikunto on kasvamassa sarjapelien vaatimaan tasoon.

Eilen pelatussa ottelussa alun tahmeuden jälkeen LJK sai hienokseltaan otteen pelitapahtumista. Virkylläkin riitti nopeiden vastaiskujensa turvin iskukykyä kärkiensä Ahosen ja Torven ansiosta. Virky saa kuitenkin kiittää maalivahtiaan Jarkko Seppää avausjakson päättymisestä 0-0 lukemiin, LJK:n saadessa jokusen maukkaan paikan keskitysten ja murtavien syöttöjen ansiosta.

Toisen puoliskon edetessä Virkyn jalka nousee askel askeleelta vaisummin, eikä ensimmäisellä puoliskolla tiiviiksi vetäytynyt Virky-puolustus pysty enää auttamaan Seppää riittävästi. Pelikellon lähestyessä tuntia saa LJK kuparisen rikki Kykkäsen onnistuessa. Virkyllä on omat hetkensä, keskikentän maestro Tannisen pyörittäessä valkopaitojen pelinrakentelua. Mutta peli alkaa olla sinetöity, kun PEPO:ssa viime aikoina laukaustaan harjoitelleet Aavela ja Voutilainen upottavat laukauksensa nuottaan ja Kykkänen pääsee toistamiseen maalin makuun, saadessaan liikaa tilaa Virkyn maalin edustalla. Lopuksi irti päässyt Knutas iskee varsin näyttävästi vielä päätöslukemiksi 5-0.

Jäljellä olevista kahdesta harjoituspelistä ensimmäinen pelataan ensi viikon lauantaina Lauritsalan alakentällä, mikäli sää ja kaupungin kenttämiehet suosivat meitä. Harjoitusottelut paketoidaan tältä kaudelta viikkoa ennen sarjan avausta, kun mustapaidat laittavat kapuloita PEPO:n rattaisiin.

-Manageri